Objavljeno: 28/07/2023

Razvoj ekonomije, samim tim i turizma, mora biti zasnovan na znanju i inovacijama

“Suština i smisao nauke i inovacija jeste da iznjedre rješenja za razne probleme i ponude unapređenja koja nam život čine lakšim, jednostavnijim i udobnijim, jasno je da značajno mogu doprinijeti i u turizmu”, poručila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović na juče održanoj tematskoj sjednici Vlade Crne Gore, održanoj na Biogradskoj gori i istakla da stav ove Vlade jeste da razvoja našeg društva treba da bude zasnovan na znanju, istraživanju i inovacijama.

Ministarka je kazala da, u tom smislu, njegujemo i nadograđujemo koncept pametne specijalizacije – razvojni koncept Evropske unije koji naša država gradi na osnovu iskustva i prakse Evropske unije.

Tematska sjednica Vlade Crne Gore, jul 2023

“Mi smo prva država, van EU, koja je usvojila ovaj EU koncept, i što je još značajniji izuzetno ga uspješno primjenuje. Nije to da kažemo mi sami za sebe, već to za nas kaže Evropska komisija, dajući nam visoke ocjene za implementaciju Strategije pametne specijalizacije, i poručuje da ovim putem idemo dalje zaejdno” navela je Šćepanović, podsjećajući da je jedna od prioritetnih oblasti S3 – održivi i zdravstveni turizam, oblast u kojoj Crna Gora ima značajan potencijal, te da predstoji i značajan zajednički rad javnog, privrednog, civilnog i akademskog sektora da taj potencijal valorizujemo na valjan način.

Ističući činjenicu da kroz pozive i konkurse Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, postoji sve više projektnih prijava koje se razvijaju na idejama vezanim upravo za sektor turizma (unapređenje, diversifikacija turističke ponude Crne Gore itd), ministarka je izrazila uvjerenje da će u godinama pred nama, naš turizam registrovati benefite od ovih ideja i poručila da je naša pamet itekako spremna  i sposobna za velike stvari, te da treba više da se sami oslanjamo na nju.

Tematska sjednica Vlade Crne Gore (26.07.2023.) | Flickr

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr