Objavljeno: 08/07/2024

Treća sjednica Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju: Fokus na ključnim inicijativama za razvoj S3 oblasti

Na polju inovacija i pametne specijalizacije, u periodu od prethodne sjednice Savjeta održane u martu ove godine, postignuto je mnogo – usvojena je Informacija o procesu izrade nove Strategije pametne specijalizacije sa pratećom Mapom puta za izradu nove Strategije, koja jasno definiše ključne korake neophodne za izradu nove Strategije, a u skladu sa navedenim, već je uspješno završena prva i započeta druga od ukupno pet faza definisanih Mapom puta. Pored navedenog, formiran je Nacionalni tim za izradu Strategije pametne specijalizacije, čiji je zadatak da pruži podšku izradi nove Strategije, djelujući u skladu sa nadležnostima i definisanim fazama Mape puta, sprovodeći sve neophodne aktivnosti za izradu Strategije.

Izuzetno je dragocjena kontinuirana ekspertska podrška Udruženog istraživačkog centra – JRC, zahvaljujući kojoj je omogućeno kreiranje kvalitetnog i stabilnog osnova za ovaj veoma zahtjevan proces pokretanja novog strateškog ciklusa.  

Takođe, predsjednica Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof.dr Anđela Jakšić-Stojanović osvrnula se i na nedavno otvaranje Naučno- tehnološkog parka Crne Gore, ističući da je otvaranjem NTP-a dodatno osnažena inovaciona scena Crne Gore, otvorene brojne mogućnosti za inovacionu zajednicu, pojedince i kompanije koji imaju kreativne i inovativne ideje, kao i omogućeno stvaranje novih rješenja kroz najbolje inovativne prakse, što ce u konačnom povećati vidljivost i dodatno promovisati inovacionu infrastrukturu, a Crnu Goru visoko pozicionirati na mapi priznatih generatora inovacionih procesa. 

Ministarka Jakšić-Stojanović sa zadovoljstvom je informisala članove Savjeta da je završen Predlog Strategije naučnoistraživačke djelatnosti Crne Gore 2024-2028, sa Akcionim planom za 2024. godinu, čime je ispunjena još jedna od preporuka iz EU Izvještaja za Crnu Goru. 

Na trećoj sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju prezentovani su i usvojeni izvještaji inovacionih radnih grupa za ćetiri prioritetne oblasti, i to: energija i održiva životna sredina, održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, održivi i zdravstveni turizam i informaciono-komunikacione tehnologije, kao i izvjestaji Fonda za inovacije crne Gore, Inovaciono-preduzetničkog centra „Tehnopolis“ Nikšić, i Naučno-tehnološkog parka Crne Gore. Prezentovane su i ključne inicijative u oblasti industrijskog razvoja, održivog razvoja, zdravstvenog i ruralnog turizma, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izražena je potreba za daljim jačanjem međuresorne saradnje u dijelu razvoja S3 oblasti, pa će se u narednom periodu razvijati koncept za izradu ključnih inicijativama – programa  u oblasti kreativnih industrija i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Za izuzetno kratak period, u segmentu inovacija, pametne specijalizacije i nauke postignuti su vidljivi rezultati koji umnogome trasiraju dalji razvojni put ka postizanju misije pametne specijalizacije, a to je zdrava, održiva i digitalizovana Crna Gora, što je ujedno osnovni zaključak treće sjednice Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr