Objavljeno: 08/10/2024

U podgoričkoj gimnaziji održana radionica „Uticaj vještačke inteligencije na svakodnevni život

Na inicijativu Inovacione radne grupe za prioritetnu oblast Strategije pametne specijalizacije – Informaciono-komunikacione tehnologije (IRG ICT), u JU Gimnazija ,,Slobodan Škerović” u Podgorici, održana je radionica pod nazivom „Uticaj vještačke inteligencije na svakodnevni život”.

Radionica je okupila učenike i nastavnike Gimnazije, a predavač je bio Nikola Bulatović, istraživač i inženjer u oblasti vještačke inteligencije. Bulatović, koji radi na razvoju sistema vještačke inteligencije za automatizaciju procesa čitanja i razumijevanja pravne i finansijske dokumentacije, podijelio je svoja bogata iskustva i znanja sa prisutnima.

Tokom radionice učesnici su imali priliku da saznaju više o osnovama vještačke inteligencije, njenim primjenama u svakodnevnom životu, kao i o etičkim i sigurnosnim aspektima korišćenja ove tehnologije. Poseban akcenat stavljen je na praktične primjere i interaktivne diskusije, što je dodatno obogatilo iskustvo prisutnih.

Ova radionica je dio šireg projekta Digitalne akademije koji sprovodi Ministarstvo javne uprave, sa ciljem unapređenja kompetencija i vještina u oblasti vještačke inteligencije. Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija,  prepoznaju značaj ovih tema i posvećeni je promovisanju bezbjedne, etične i odgovorne upotrebe vještačke inteligencije.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr