Objavljeno: 30/03/2022

Crna Gora pokazala da je dobar primjer u implementaciji pametne specijalizacije

Generalni direktorat Udruženi istraživački centar (DG JRC) Evropske komisije održao je dvodnevnu Radionicu na temu razmjene iskustava u oblasti dizajniranja i implementacije strategije pametne specijalizacije (S3) 29. i 30. marta.

Mr Marijeta Barjaktarović Lanzardi, v.d. generalne direktorice za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja i Nacionalna S3 koordinatorka, učestvovala je na panelu „Implementacioni okvir za S3” i prezentovala iskustvo Crne Gore u procesu pametne specijalizacije, sa posebnim fokusom na implemetaciju S3. 

Naime, Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je reformisala svoj S3 implementacioni okvir u skladu sa preporukama iz izvještaja DG JRC (Generalni direktorat Udruženi istraživački centar) Evropske komisije. Barjaktarović Lanzardi predstavila je trenutni status implementacije Strategije S3, ukazala na sve izazove ovog procesa i način na koji Crna Gora odgovara na njih, te predstavila planove budućih aktivnosti, u kojima se posebno ističe uvezivanje investicionih prioriteta i internacionalno povezivanje sa državama/regionima koji dijele iste ili slične S3 prioriteta.

Podjsećamo da je Crna Gora u decembru 2021. usvojila i Operativni program za implementaciju S3 2021-2024, čime je omogućila nastavak implementacije strategije S3 kroz kvalitetan i revidiran programski osnov, čime otvara put brojnim S3 programima i projektima.

DG JRC pozdravio je i pohvalio napore Crne Gore u ovom izazovnom procesu i čestitao S3 timu na ostvarenim rezultatima, ukazujući da ovakav primjer treba da posluži kao primjer drugim zemljama i predstavlja dobru praksu u implementaciji S3.

Uskoro ćemo, uz podršku UNDP Kancelarije u crnoj Gori, a u okviru druge faze projekta „Norveška za vas“, pokrenuti i novu S3 platformu na kojoj će sve relevantne informacije, programi, projekti, partneri i dobre prakse biti predstavljeni građanima i građankama Crne Gore, a u cilju što većeg uključivanja društva u ovaj proces i optimalnog korišćenja svih mogućnosti koje on pruža.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr