Objavljeno: 24/10/2022

Crna Gora predstavila napredak na EU međunarodnoj konferenciji o pametnoj specijalizaciji

  • EU pozdravlja napredak Crne Gore u primjeni pametne specijalizacije
  • Najavljene nove mogućnosti Crnoj Gori od različite instrumente EU

Tim za pametnu specijalizaciju Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja uz podršku kolega iz Ministarstava javne uprave i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, kao i ICT Cortexa, učestvuju na Međunarodnoj konferenciji “Implementacija Agende Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanja, obrazovanje, kulturu, mlade i sport – Podrška pametnoj specijalizaciji Zapadnom Balkanu i Turskoj” u organizaciji Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije (DG JRC), koja se održava 18-19. oktobra u Skoplju.

Cilj konferencije je da okupi donosioce odluka, državne službenike, predstavnike biznis sektora, akademije i civilnog sektora u cilju predstavljanja napretka zemalja Zapadnog Balkana u procesu pametne specijalizacije sa posebnim fokusom na implementaciju i  doprinos koji pametna specijalizacija ima u kontekstu ispunjavanja ciljeva iz Agende Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanja, obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Na panelu posvećenom EU okviru i podršci zemljama regiona u kreiranju i podršci u primjeni Strategije pametne specijaliacije, govorila je v.d. generalne direktorice Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke i tehnološkoj razvoja, mr Marijeta Barjaktarovic Lanzardi, koja je predstavila napredak koji je Crna Gora postigla u ovom procesu. Barjaktarović Lanzardi razmijenila je mišljenja sa ministrima ekonomije i nauke u Vladi Sjeverne Maledonije, kao i predstavnicima generalnih direktorata za proširenje (DG NEAR) i nauku i istraživanje (DG RTD) Evropske komisije.

Crna Gora je predstavljena kao vodeća zemlja Regiona u ovom procesu i pohvaljeni su njeni napori u implementaciji pametne specijalizacije. 

Pored Barjakatorovic Lanzardi, na panelima o primjeni Strategije i saradnji u okviru S3 procesa u regionu i Evropi, govorile su i Marija Ražnatović, UNDP konsultantkinja i sekretarka Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju u Crnoj Gori i Ferida Mandić, koordinatorka projektnih aktivnosti u ICT klasteru- Cortex.

Crnogorsku delegaciju činile su i predstavnice za prioritetne oblasti “Informaciono-komunikacione tehnologije” i “Održivi i zdravstveni turizam”, Vesna Simonović iz Ministarstva javne uprave, i  Sandra Bojanić, iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma. 

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr