Održana radionica Žene i intelektualna svojina – Podsticaj inovativnosti i kreativnosti

Radionicom  Žene i intelektualna svojina – Podsticaj inovativnosti i kreativnosti, obilježili smo Svjetski dan intelektualne svojine.

U uvodnom dijelu radionice prisutnima se putem zoom uključenja obratio direktor Svjetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine (WIPO), Daren Tang.

U više nego odlišnoj atmosferi okupili smo predstavnike privrede i akademske zajednice, istraživače, studenate , kao i stručnjake iz oblasti autorskih i srodnih prava.

U prvom dijelu programa o autorskim pravima govorila je načelnica Direkcije za intelektualnu svojinu, Dragana Ranitović, dok je prisutne sa mogućnostima pravne zaštite industrijskog dizajna upoznala Andrijana Milošević, šefica Odsijeka za žig, industrijski dizajn i oznake. Zanimljiva iskustva iz Crne Gore i regiona predstavio je Mladen Koprivica, predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Koje sve aktivnosti u oblasti zaštite intelektualne svojine sprovodi Privredna komora Crne Gore, prisutni su imali priliku da saznaju od Mladena Perazića, direktora sektora za obrazovanje i kvalitet.

Drugi dio radionice bio je rezervisan za iskustva iz prakse, iskustva dvije uspješne žene, Marije Makoč (izvršne direktoriceBarkse uljare) i Aleksandrine Vujačić (vlasnice firme Permakultura), koje su na veoma zanimljiv način prezentovale sve izazove sa kojima su se susrele na putu do cilja.

Ovo je tek prvi u nizu događaja, koje će na ovu temu organizovati Fond za inovacije. Naredni korak je otvaranje Programske linije vaučera za zaštitu i razvoj pronalazaka. Budite u toku!

Izvor: Održana radionica “Žene i intelektualna svojina – Podsticaj inovativnosti i kreativnosti” | Fond za Inovacije

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr