Objavljeno: 23/01/2023

Evromediteranski inovacioni kamp (EMIC)

Univerzitet EMUNI, sa sjedištem u Piranu (Slovenija), pokrenuo je 21. decembra 2022. godine Evromediteranski inovacioni kamp, uz podršku slovenačkog Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrazovanja, nauke sporta Unije za Mediteran, kao i partnera Instituta Jožefa Štefana i marokanskog Evromediteranskog univerziteta u Fesu.

Ovaj kamp ima za cilj da podstakne mlade istraživače iz evromediteranskog regiona, starosti između 18 i 35 godina, da prezentuju novu ideju ili izum iz oblasti zdravlja, obnovljive energije i životne sredine (uključujući klimatske promjene), koji bi kasnije bio plasiran u komercijalne svrhe na osnovu kojeg bi bio izrađen funkcionalan prototip u roku od najduže 3 mjeseca. Kamp je takmičarskog karaktera i svaka etapa učešća nakon selekcije kandidata je eliminatorna.

Ciljevi projekta su usaglašeni sa prioritetima Unije za Mediteran, koji se odnose na jačanje naučnog, istraživačkog i inovacionog potencijala mladih u regionu Mediterana, te socijalne inkluzije, prilika za zapošljavanje, potom jačanje ekonomskog razvoja i sprečavanje migratornih kretanja, sukoba i svakog vida radikalizacije.

Rok za dostavljanje ideja ili izuma je 3. februar 2023. godine, dok se onlajn formular za  postavljanje ideja nalazi na linku: https://emuni.si/innovationcamp/. U drugoj polovini februara, izvršiće se uži izbor kandidata koji će biti dužni da prezentuju svoje ideje putem onlajn platforme ispred komisije eksperata iz različitih oblasti istraživanja.

Izabrani kandidati će imati prilike da učestvuju na radionicama, da dobiju tehničku podršku i mentorstvo tokom 10 mjeseci. Nedjelju dana nakon završetka posljednje etape, finalisti se pripremaju za finalni događaj kroz obuku iz marketinga predstavljanje svojih prototipa/proizvoda široj javnosti. Finalni događaj će biti otvoren za javnost i prenosiće se putem youtube-a ili drugih medija. O izboru finalista će odlučivati komisija i javnost.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr