Objavljeno: 11/07/2022

Istraživanje i inovacije ključni element za jačanje konkurentnosti u svim djelatnostima

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, Biljana Šćepanović održala je sastanak sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, na kojem je ocijenjeno da postoji dobra saradnja između dvije zemlje, koje njeguju prijateljske veze utemeljene na zajedničkoj istoriji.

Sagovornice se su saglasile da istraživanje i inovacije predstavljaju ključne elemente za jačanje konkurentnosti u svim djelatnostima, te istakle da je od izuzetne važnosti i edukacija mladih ljudi, naročito kada su u pitanju nove tehnologije.

“Postoji velika mogućnost saradnje sa Republikom Turskom kada su u pitanju oblasti iz nadležnosti našeg Ministarstva” kazala je Šćepanović predočivši tom prilikom brojne aktivnosti novoformiranog Ministarstva u oblastima nauke i inovacija.

Ministarka je ukazala na važnost saradnje u okviru Horizont Evropa programa, ističući da Crna Gora i Turska imaju isti status u ovom programu – status pridruženih zemalja sa pristupom svim akcijama Programa kao i zemlje članice.

“Veliko i bogato iskustvo Turske u djelovanju naučno-tehnoloških parkova, kojih Vaša zemlja ima čak 47, takođe može biti od izuzetnog značaja za Crnu Goru budući da naš prvi naučno-tehnološki park (NTP Crne Gore) tek dobija svoju kuću u okviru kampusa našeg državnog Univerziteta, a za koji vjerujemo da će biti centar okupljanja naučnih i tehnoloških kompanija velikog potencijala” poručila je ministarka.

Ambasadorka Ozan se zahvalila na gostoprimstvu i iskazala spremnost za intezivnijom saradnjom, naglašavajući brojne sličnosti, naročito, u politikama inovacija Crne Gore i Turske. Ozan je kazala da je cilj Republike Turske da postane jedna od najnaprednijih zemalja u oblasti istraživanja, razvoja i inovacija.

Ovom prilikom, ambasadorka je uputila poziv ministarki za učešće na petom TEKNOFESTU – turskom festivalu vazduhoplovstva i tehnologije koji se organizuje uz partnerstvo brojnih organizacija koje igraju ključnu ulogu u razvoju nacionalne tehnologije u Turskoj – koji se održava od 30. avgusta do 4. septembra u Istanbulu.

Podsjećamo, saradnja između Crne Gore i Turske u oblastima nauke i tehnološkog razvoja datira još od 2013. godine. Na sastanku je predočeno i razmatranje realizacije Sporazuma sa Savjetom za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK), imajući u vidu upravo brojne specijalizovane istraživačke institucije koje djeluju u okviru ovog Savjeta, a koji je inicirala naša zemlja krajem 2018. godine.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr