OGLAŠIVAČ: Ministarstvo nauke

Konkurs za uspostavljanje centara izvrsnosti

Ministarstvo nauke poziva naučnoistraživačke ustanove i inovativne organizacije da se prijave na konkurs za uspostavljanje novih centara izvrsnosti u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore je u svom Programu prioriteta u tekućem mandatu postavila cilj da uspostavlja nove centre izvrsnosti koji bi bili pokretači naučne djelatnosti i jezgra razvojnih i inovativnih aktivnosti u zemlji u perspektivnim oblastima za Crnu Goru. Namjera kreiranja novih centara izvrsnosti je da se u periodu trajanja finansiranja stvore uslovi za značajan porast istraživačke djelatnosti i njenog daljeg intenziviranja. Centar izvrsnosti može da ima sljedeći fokus:

1. Kreiranje ili značajno unapređenje proizvoda ili usluga za precizno definisanu privrednu granu, koji mogu pomoći postojećim privrednim društvima u Crnoj Gori da poboljšaju svoju međunarodnu konkurentnost integracijom naprednih naučnih koncepata, tehnologija i inovacija u tradicionalne sektore privrede

2. Kreiranje istraživačke baze za prioritetnu državnu ili lokalnu politiku koja bi javnom sektoru pružila znanje i konkretne servise potrebne u transformaciji društva, i doprinijela kreiranju budućih tržišta za inovativne usluge i proizvode.

3. Kreiranje naučnoistraživačke oblasti u Crnoj Gori, koja ima potencijal za izuzetne rezultate na globalnom planu što bi obezbijedilo konkurentnu prednost nacionalnoj ekonomiji, bolju poziciju crnogorske nauke na globalnoj sceni, ali i vodilo mogućnosti eksponencijalnog rasta u nauci i inovacijama.

Vlada Crne Gore će do kraja 2018. godine usvojiti Strategiju pametne specijalizacije , tako da se očekuje da CI bude jedan od instrumenata njene implementacije.
Budžet za finansiranje programa Centara izvrsnosti iznosiće do 1.000.000 € na trogodišnjem nivou iz sredstava Ministarstva nauke.

Rok za dostavljanje prijava je 29. mart 2019. godine do 15.00 časova.

Tekst Konkursa i Prijavni formular možete preuzeti ovdje:

http://www.mna.gov.me/rubrike/konkursi/192096/U-toku-konkurs-za-uspostavljanje-centara-izvrsnosti.html

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr