Objavljeno: 27/09/2017

Ministarka nauke održala konsultativni sastanak s prof. emeritusom Nebojšom Nakićenovićem

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, juče je sa saradnicima upriličila sastanak sa prof. emeritusom Nebojšom Nakićenovićem, ekspertom iz oblasti istorije tehnologija, energetske ekonomije i održivog razvoja, na temu smjernica za dalji razvoj Strategije pametne specijalizacije Crne Gore.

Na početku sastanka, dr Darko Petrušić, generalni direktor u Ministarstvu nauke, prezentovao je proces izrade ove važne nacionalne strategije, dosadašnja promišljanja i zaključke interresornog i interdisciplinarnog tima koji je uključen u njenu izradu, kao i glavne dileme koje je potrebno razriješiti.

Prof. dr Saša Mujović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, član Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost, predstavio je stanje u energetskom sektoru u Crnoj Gori.

Nakon toga, g. Nakićenović koji je i zamjenik izvršnog direktora Međunarodnog instituta za primijenjenu sistemsku analizu (IIASA – International Institute for Applied Systems Analysis) u Beču, ukazao je na nekoliko prioritetnih tačaka koje u kontekstu nadnacionalnih politika i globalnih tehnoloških trendova treba svakako imati u vidu prilikom izrade Strategije pametne specijalizacije. To su: prioritet u podizanju efikasnosti u potrošnji energije kod potrošača i potreba pokretanja kapitalnih projekata u ovom domenu; primjena Pariskog sporazuma i njene posljedice na dugoročno planiranje energetskih sistema u Crnoj Gori kao i mogućnosti koje postoje u okviru nekih novih tehnologija sa dobrim trendovima razvoja; te elektromobilnost i stvaranje infrastrukture koju ona zahtijeva.

G. Nakićenović je ukazao da tehnološka neizvjesnost kod uvođenja novih tehnologija uvijek postoji, ali da postoje opsežne naučne studije (kojima se, između ostalih bavi i njegov matični institut) koje mogu dobro da prognoziraju tehnološke trendove u određenim poljima te se na ovo znanje i iskustvo treba osloniti. Ne treba ispuštati iz vida ni mogućnosti radikalnih poboljšanja u tehnologijama. Takođe je važno razmišljati o grupama tehnologija i ekonomskih jedinica koje prave sistem, kao i o granularnosti / modularnosti tehnologija, tj. njihovoj mogućnošti brzog širenja.

Institut za primijenjenu sistemsku analizu u svojim novim projektnim ciklusima najviše je usmjeren ka održivom razvoju, odnosno vezama između energetike, prirodnih resursa, poljoprivrede i proizvodnje hrane, klimatskih promjena i demografije. Velika pažnja posvećena je uspostavljanju naučne baze, tj. naučnih studija za ostvarenje Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva nauke, Ministarstva ekonomije, Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost, delegat Crne Gore u Programskom odboru za energiju, od kojih je većina uključena u proces izrade Strategije pametne specijalizacije. Istakli su ogromno zadovoljstvo razgovorom i razmjenom ideja sa tako vrsnim ekspertom kao što je prof. Nakićenović, te želju da i dalje bude uključen u savjetovanja o procesima strateškog planiranja u Crnoj Gori, što naš gost rado prihvata.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr