Objavljeno: 03/03/2023

Održana četvrta sjednica Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju

Ostvaren značajan napredak u inovacionoj djelatnosti kroz uspješnu primjenu Strategije pametne specijalizacije

Četvrtu sjednicu Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, koja je održana danas 03. marta 2023. godine, otvorile su ministarka nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Biljana Šćepanović i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova.

Na Savjetu je konstatovan značajan napredak u prethodnom periodu, imajući u vidu da je u cjelosti realizovan Plan iz prethodne grodine, uz visok nivo koordinacije u realizaciji aktivnosti koje su definisane Akcionim planom za 2021-2022. godinu.

Ministarka Šćepanović je izrazila zadovoljstvo što današnjoj sjednici prisustvuje i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova sa timom, imajući u vidu da je UNDP jedan od najznačajnijih partnera u razvoju inovacione djelatnosti u Crnoj Gori. “Uz podršku UNDP-a postavljen je funkcionalan S3 implementacioni okvir koji je omogućio uspješnu implementaciju Strategije pametne specijalizacije i zajedničkim zalaganjima ostvarili smo konkretne rezultate u snaženju inovacionog ekosistema u Crnoj Gori.”, istakla je ministarka Šćepanović.

Obraćajući se Savjetu, Gašparikova je istakla da je ohrabruje stepen napretka u procesu uspostavljanja inovacionog ekosistema u Crnoj Gori, koji je zasnovan na iskustvima zemalja Zapadnog Balkana i EU, razvijajući na taj način strateški i legislativni okvir prilagođen specifičnostima lokalnog ekosistema i nivou njegovog razvoja.

Gašparikova je podsjetila na bliske partnerske odnose  sa Vladom i akterima u ovom procesu, još od 2019 godine, od kada UNDP u Crnoj Gori aktivno podržava razvoj inovacionog ekosistema. „Od početka ovog procesa, podržali smo uspostavljanje streteškog i zakonodavnog okvira u oblasti inovacija. Takođe, ostajemo bliski partneri u procesu primjene Stretegije pametne specijalizacije, jednog od najznačajnijih dokumenata podržanog od strane EU administracije. Kontinuirana  podrška radu vašeg Savjeta učvrstila je naše partnerstvo u implementaciji ove strategije“, poručila je ona.Savjet se upoznao sa uspješnim rezultatima dosadašnjeg rada, kao i sa Izvještajem o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje S3 Operativnog programa za 2021-2022. godinu, te razmotrio i usvojio Plan rada za ovu godinu. Posebno važan segment bilo je razmatranje i usvajanje Nacrta programa za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji.

“Savjet se upoznao  i sa Informacijom o pripremi Nacionalne strategije za razvoj Fintech-a, kao i statusom projekta “Norveška za vas” – koji je, uz podršku Kraljevine Vlade Norveške, usmjeren na unapređenje inovacionog ekosistema i podršku razvoju inovacija u Crnoj Gori. O statusu projekta prisutne su informisali predstavnici UNDP-a“.

Posebna zahvalnost upućena je Privrednoj komori Crne Gore na doprinosu i saradnji u pethodnoj godini. Ministarka Šćepanović je na kraju izrazila uvjerenje da će presjek stanja i Plan rada za ovu godinu pomoći da se u narednom periodu dodatno iskoriste benefiti koje pametna specijalizacija, ali i inovacije uopšte nude, kao i da će Crna Gora nastaviti da bude primjer uspješne implementacije Strategije pametne specijalizacije koju je i do sada ostvarivala uz snažnu podršku, ali i priznanje od strane Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije.

Na kraju, Savjet je konstatovao da su ostvareni konkretni rezultati kojim se otvaraju nove prilike za razvoj crnogorske ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr