Objavljeno: 05/04/2023

Održana konferencija pod nazivom ”Anticipatory science advice in the Western Balkans”

13. marta je otvoren prvi dan konferencije pod nazivom ”Anticipatory science advice in the Western Balkans”  koju koorganizuje Naučno-tehnološki park Crne Gore u okviru projekta Policy answers.


Cilj konferencije je da se prikažu tri scenarija o mogućoj budućnosti politika istraživanja i inovacija (R&I) na Zapadnom Balkanu 2035. godine koji su kreirani u okviru studije Evropske komisije.

Na otvaranju konferencije prisutnima su se obratili ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore prof. dr Biljana Šćepanović koja se osvrnula na značaj nauke i inovacija, v.d. generalne direktorice Direktorata za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj mr Marijeta Barjaktarović Lanzardi, izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka CG Velibor Bošković, kao i projektni koordinatori Elke Dall i Simon Schmitz.

Projekat Policy answers ima za cilj da nastavi i poveća zajedničke napore Evropske unije i Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije – za saradnju u oblasti inovacija, istraživanja, obrazovanja, kulture, omladine i sporta .

Scenariji u izveštaju su ukorijenjeni u opsežnom procesu zajedničkog stvaranja sa više od 700 stručnjaka za istraživanje i inovacije sa Zapadnog Balkana, koji predstavljaju akademsku zajednicu, civilno društvo, privatni sektor, međunarodne organizacie. Oni nastoje da inspirišu donosioce odluka precizirajući ciljeve i njihove potrebne radnje da dalje razvijaju svoje R&I sisteme za dobrobit svih građana na Zapadnom Balkanu.


Projekat Policy answers je zvanično počeo 14. aprila 2022. okupljajući 14 partnerskih organizacija i trajaće do 2025. godine.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr