Objavljeno: 19/07/2022

Održana radionica “Uslovi za dodjelu državne pomoći za istraživanje i razvoj i inovacije”

U okviru EU projekta „Jačanje kapaciteta za podršku primjeni Strategije pametne specijalizacije“ (TASIS3) u četvrtak, 7. jula održana je radionica pod nazivom “Uslovi za dodjelu državne pomoći za istraživanje i razvoj i inovacije”, kojoj su prisustvovali predstavnici Fonda za inovacije Crne Gore, Agencije za zaštitu konkurencije, Univerziteta Crne Gore, resornih ministarstava i drugih aktera inovacionog sistema.

Radionicu je otvorio gospodin Dobromir Hristov, Ataše Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori osvrnuvši se na pojam državne pomoći i njen značaj za razvoj oblasti inovacija.

Ispred jedinice za implementaciju projekta (PIU), učesnicima se obratila Ivana Janković Mijanović, Rukovoditeljka Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova. Ona je izrazila zadovoljstvo što je značaj ove teme prepoznat od strane šire javnosti.

U ime tima projekta TASIS3, prisutne je pozdravila Alessia Pozzi, rukovoditeljka projekta. Izražavajući zahvalnost panelistima i ostalim učesnicima što su se odazvali pozivu za učešće u radionici, ona je podsjetila na važnost međusobne saradnje svih aktera inovacionog sistema.

Olgica Spevec, međunarodni ekspert iz ove oblasti, predstavila je pojam državne pomoći sa posebnim osvrtom na kriterijume koji definišu državnu pomoć i razlikovanje neekonomskih od ekonomskih djelatnosti. U drugom dijelu radionice, akcenat je bio na pravilima za dodjelu državne pomoći u oblastima istraživanja i razvoja i inovacija, uz mnoštvo praktičnih primjera iz zemalja Evrope.

Radionica je od strane svih učesnika ocijenjena kao izuzetno korisna.

Projekat TASIS3 kojim koordinira Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma finansira se iz EU IPA II sredstava sa ciljem da doprinese uspostavljanju funkcionalnog inovacionog eko-sistema zasnovanog na S3 konceptu, kroz izgradnju institucionalnih kapaciteta i unapređenje inovacionih kapaciteta crnogorskih mikro, malih i srednjih preduzeća.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr