Objavljeno: 08/12/2021

Održana tribina povodom Nacrta Operativnog programa za S3 2021-2024

Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je 01. decembra 2021. godine Javni poziv građanima, stručnoj javnosti i svim zainteresovanim stranama da se uključe u javnu raspravu i daju doprinos u razmatranju Nacrta Operativnog programa za implementaciju Strategije pametne specijalizacije S3 2021-2024 s Akcionim planom za 2021-2022.

                Danas je održana tribina, koja je planirana tokom procesa javne rasprave, a koja je okupila zainteresovanu javnost iz državnih institucija, naučnoistraživačkih ustanova,  inovacionih infrastruktura, kao i predstavnike privrednog sektora, ali i predstavnike partnerskih organizacija, kao što je Kancelarija UNDP-ija u Podgorici.

Vlada Crne Gore - fotografija članka

                Mr Marijeta Barjaktarović Lanzardi, v.d. generalne direktorice u Direktoratu za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj, uputila je prisutne u proces izrade i sadržaj Operativanog programa i ukazala na značaj  ovog dokumenta kao jednog od najznačajnijih nacionalnih strateških razvojih dokumenata, koji je od posebne važnosti za proces evropskih integracija Crne Gore.

                Ciljevi Operativnog programa za implementaciju S3 2021-2024 su, pored davanja jasnog presjeka  stanja po prioritetnim oblastima i adekvantnog adresiranja strateških ciljeva Strategije pametne specijalizacije kroz revidiranje operativnih ciljeva i aktivnosti, i stvaranje kvalitetnog programskog osnova koji predstavlja polugu daljeg rada na unapređenju implementacije S3.

Ono što je od posebnog značaja, jesu novine koje ovaj programski dokument donosi:

Akcionim planom za period 2021-2022 planirano je 12 operativnih ciljeva i 65 aktivnosti;

Za realizaciju Akcionog plana 2021-2022 izdvojeno je 70.580.286,43 eura;

Ostvarena potpuna sinergija pametne specijalizacije sa politikom klastera;

Značajno unaprijeđena sinergija sa industrijskom politikom;

Ojačan je cilj koji se odnosi na S3 vještine;

Inovaciona infrastruktura dobija novi oblik, kao i saradnja ciljnih grupa u prioritetnoj oblasti Održivi i zdravstveni turizam;

Jačanje saradnje nauke i privrede kroz kolaborativne instrumente dobija novi zamah;

Podrška startapovima dobila je snažniji pečat, ali i jačanje inovativnih potencijala u privrednom sektoru; i

Kreiranje okvirnih uslova za inovacioni ekosistem je planski osmišljeno kroz niz povezanih mjera.

Učesnici tribine su saglasni da se radi o veoma kvalitetnom dokumentu, sa realnom postavljenim ciljevima, i da Operativni program predstavlja veliki iskorak u implementaciji Strategije pametne specijalizacije. Prisutni su se saglasili i da je neophodna veća sinergija aktera u sistemu inovacija, unapređenje međuresorne saradnje, kao i snažnija promocija samog koncepta S3, kao i njenog značaja za ukupan razvoj crnogorske ekonomije, zasnovane na znanju i inovacijama.

Na kraju, Barjaktarović Lanzardi je podsjetila da sve primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt Operativnog programa svi zainteresovani mogu dostaviti Ministarstvu ekonomskog razvoja u pisanoj formi na adresu: Rimski trg br. 46, 81 000 Podgorica i/ili na e-mail adresu: isidora.injac@mek.gov.me  do 20.decembra 2021.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr