Objavljeno: 27/05/2022

Predstavljanje mogućnosti regionalne saradnje u oblasti inovacija, pametne specijalizacije i plavog rasta

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma kao vodeći partner na projektu prekogranične saradnje Smart Adria Blue Growth ( Italija – Albanija – Crna Gora), je juče, 26. maja 2022. organizovalo događaj na kom su predstavljene mogućnosti regionalne saradnje u oblasti inovacija, pametne specijalizacije i plavog rasta.

IPA

Tom prilikom, Ivana Janković Mijanović, rukovoditeljka Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma je prisutne upoznala sa samim projektom, postignutim rezultatima, kao i planiranim aktivnostima. 

Kako je istakla, posebna važnost projekta se ogleda u daljem sprovođenju strukturnih reformi koje će doprineti daljem unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta, stimulisanju preduzetništva, grupisanja i poslovnih operacija zasnovanih na principima plavog rasta. U tom pogledu, podsjetila je da u toku Javni poziv za članstvo u NVO “Udruženje klaster plavog rasta _ Crna Gira”, te još jednom pozvala sve zainteresovane relevantne aktere da se uključe u budući klaster koji im pruža podršku za dalji razvoj i unapređenje poslovanja kroz zajedničke aktivnosti.

ipa

U tom djelu, predstavnici udruženja ribara, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su dali jasan uvid u ogranicenja u pogledu razvoja plave ekonomije, te da je potrebno unaprijediti infrastrukturu, flout i podstaći kolaborativne modele saradnje između ribara, resornog ministarstva i naučnoistraživačkih institucija.

Učešće na događaju su imali i predstavnici Fonda za inovacije koji su prisutnima predstavili program podrške kroz Poziv za dodjelu inovacionih vaučera, kao i buduće aktivnosti Fonda u kontekstu plavog rasta.

Partneri iz Italije su učesnicima predstavili koncept plavog rasta u pogledu potencijala i podtsicaja za zelena i plave poslove, te primjere dobre prakse.

Kao jedan od dobrih inovativnih primjera, predstavljen je primjer pametnih hranilica za ribu koji je pokrnuo gospodin Bogdan Makimović iz Nikšića.

Pored navedenih predstavnika, učešće na dogašaju su imali ribari, predstavnici  Instituta za biologiju mora, kao i predstavnici Tehnopolisa.

Događaj je organizovan u okviru studijske posjete projekta, u Kotoru u hotelu Blue Kotor Bay.  

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr