Objavljeno: 19/07/2022

Predstavljen Javni konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapova

Privredna komora Crne Gore i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja organizovali su 12. jula infodan o Javnom konkursu za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapova.

Riječ je o javnom konkursu objavljenom 26. juna, ukupne vrijednosti 200.000 eura, čiji je predmet sufinansiranje startap projekata koji će ponuditi digitalna rješenja u četiri prioritetna područja pametne specijalizacije. Iznos finansijske podrške koja može biti dodijeljena po pojedinačnom projektu je od 6.000 do 20.000 eura. Ova podrška može iznositi maksimalno do 80% ukupne vrijednosti projekta. Projekti mogu trajati od šest do 12 mjeseci.

– Konkursom opredjeljeni iznos sredstava stimulativan je i motiviše sve koji imaju ideje da se prijave za učešće – ocijenila je direktorica Sektora za projekte Privredne komore Tanja Radusinović.

Ona je istakla važnost saradnje Privredne komore sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja koja već godinama daje odlične rezultate u promociji podsticajnih mjera za razvoj inovacija, a u interesu cjelokupne poslovne zajednice.

– Privredna komora je dugogodišnji partner u širenju našeg glasa prema privrednoj zajednici, zbog čega iskazujemo veliku zahvalnost – istakla je Marijeta Barjaktarović Lanzardi, načelnica za inovacije uMinistarstvu.

Tokom Infodana predstavljeni su uslovi za prijavljivanje na konkurs, kriterijumi za izbor i proces evaluacije projekata, kao i način dodjele sredstava.

Na Konkurs se mogu prijaviti startapovi koji tek kreću ili imaju poslovnu ideju, kao i oni koji su već u Centralnom registru privrednih subjekata.

Rok za prijavljivanje je 20. septembar ove godine.. Svi startapovi koji budu predloženi za sufinansiranje, u obavezi su da se upišu u Registar inovacione djelatnosti prije potpisivanja ugovora.

– Na Konkurs se ne mogu prijaviti korisnici grantova odobrenih po osnovu prvog ciklusa dodjele grantova za ranu fazu razvoja startapova iz 2021. godine. Želimo da novi timovi dobiju šansu na ovom konkursu – kazala je Barjaktarović Lanzardi.

Očekivani rezultati Konkursa treba da budu vidljivi kroz povećanje broja, ali i kvaliteta poslovanja startapova koji se zasnivaju na istraživanju i razvoju, te pokazuju potencijal izlaska na globalno tržište, ili kroz povećanje broja inovacija koje doprinose rješavanju društvenih izazova na održiv način. Takođe, očekuje se da će, osim jačanja startap zajednice u Crnoj Gori, ovaj konkurs doprinijeti i nizu digitalnih rješenja, kao i usmjeravanju budućeg rada startap zajednice ka prioritetnim oblastima S3.

Poseban segment infodana bio je posvećen predstavljanju Uputstva za aplikante, koje čini sastavni dio konkursa.

Kako će svi startapovi predloženi za sufinansiranje biti u obavezi da se upišu u Registar inovacione djelatnosti prije potpisivanja ugovora o grantu, tokom događaja su prezentovana jeprocedura upisa u Registar, kao i sistem podnošenja online prijave na konkurs, o čemu je detaljnije govorila Nevena Radović iz Ministarstva.

Uslijedila je diskusija tokom koje su predstavnici startapova dobili dodatne informacije o detaljima Konkursa i pojašnjenja o mogućnostima njihovog učestvovanja.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr