Završen 31.12.2020.

Energetski efikasna pametna kuća – E2SH

Dodjeljivač podrške:
Ministarstvo nauke
Korisnik:
M-Tel d.o.o.
Iznos finansiranja:
100000
EUR
Ukupna vrijednost projekta:
200000
EUR

Ključni cilj projekta “Energetska efikasnost – smart home” je da obezbijedi bolji kvalitet života građana, optimizacijom korišćenja električne energije i primjenom Internet of Things tehnologije. Konkretnije, cilj je da se razvije funkcionalni Smart-home sistem, koji uključuje daljinsko upravljanje osvjetljenjem, klima uređajima, zabavnim sistemima i uređajima, na centralizovan način, putem mobilne aplikacije.

Na taj način korisnicima će biti omogućeno da putem mobilnog telefona u zakazano vrijeme uključe/isključe rasvjetu, klima uređaje, a pomoću smart utičnice i sve ostale infrared uređaje. Posebnu inovaciju predstavlja smart električni prekidač bojlera, koji pruža mogućnost daljinskog uključivanja i isključivanja, kao i mjerenja vremena rada bojlera.

Projekat će prouzrokovati višestruke pozitivne efekte na razvoj crnogorskog društva i tržišta. Rezultiraće povećanjem svijesti o načinu korišćenja električne energije, boljim kvalitetom života kao i pravilnom percepcijom benefita primjene tehnologije u svakodnevnom životu.

Takođe, ovaj projekat će uposliti i veliki broj visokostručnih kadrova i ponuditi im mogućnost da ostanu u Crnoj Gori, radeći u oblasti koja se i na tehnološki naprednijim tržištima kotira kao jedna od najaktuelnijih.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr