Objavljeno: 16/12/2022

Prva nacionalna radionica: „Put ka usvajanju nacionalnih dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima u Crnoj Gori“

Prva nacionalna radionica: “Put ka usvajanju nacionalnih dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima u Crnoj Gori” održana je 13. i 14. decembra u Podgorici (u hotelu “Hilton”).

Radionica je organizovana uz inicijativu i podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Mreže za razvoj kapaciteta u ishrani u centralnoj i istošnoj Evropi (CAPNUTRA), a Centar izvrsnosti (FoodHub) je dao podršku i učestvovao na događaju. Direktotka Centra izvrsnosti, prof. dr Aleksandra Martinović je nacionalni FAO konsultant za ishranu.

Dijetetske smjernice zasnovane na prehrambenim sistemina (FSBDG) imaju za cilj uspostavljanje osnove za javnu hranu i ishranu, zdravstvenu i poljoprivrednu politiku i programe edukacije o ishrani kako bi se podstakle zdrave prehrambene navike i način života. Oni pružaju savjete o hrani, grupama namirnica i načinima ishrane kako bi široj javnosti pružili potrebne nutrijente u cilju promivisanja i ukazivanja na značaj zdravlja i prevenciju hroničnih bolesti. FSBDG igra važnu ulogu u informisanju donosilaca odluka, kreiranju politika i programa za zdravu ishranu u različitim oblastima (npr. škole, šira zajednica) i putem različitih sredstava (npr. komunikacija putem medija ili javnog zastupanja).

Nacionalna radionica pružila je pregled razvoja i implementacije FSBDG sa posebnim fokusom na mapiranje nacionalnih zainteresovanih strana, pregled metodologije prikupljanja podataka i identifikaciju izvora i nedostataka podataka. Glavni ishod sastanka biće mapa puta razvoja FSBDG u Crnoj Gori i uspostavljanje nacionalnog Upravnog odbora.

Konferenciji je prisustvovalo 25 učesnika iz najznačajnijih institucija Crne Gore u ovoj oblasti, koji će se aktivno uključiti i doprinijeti implementaciji FSBDG.

Ključni govornici na radionici su bili:

  • Enisa Kujundžić – nacionalni koordinator (Institut za javno zdravlje)
  • Ivana Živković – Ministarstvo zdravlja
  • Aniko Nemeth – stručnjak za bezbjednost hrane i ishranu (FAO)
  • Veronica Molina Barrera – međunarodni konsultant za smjernice za ishranu (FAO)
  • Mirjana Gurinović – Međunarodni stručnjak za održive prehrambene sisteme i zdravu ishranu (Capnutra)
  • Aleksandra Martinović – FAO Konsultant za ishranu (Centar izvrsnosti – FoodHub)

Ovaj događaj je izuzetno važan za Crnu Goru i predstavlja prvi korak ka razvoju i implementaciji nacionalnih FSBDG. Više od 100 zemalja širom svijeta razvilo je FSBDG koji su prilagođeni njihovoj prehrambenoj situaciji, dostupnosti hrane, kulinarskim kulturama i navikama u ishrani.

FAO i Capnutra će podržati Crnu Goru tokom procesa implementacije nove FAO metodologije o FSBDG. Tehnička podrška će biti prilagođena postojećim kapacitetima i potrebama nacionalnih istraživačkih institucija i stručnjaka u Crnoj Gori, uključujući pregled podataka o potrošnji hrane i sastavu hrane, institucionalnom uređenju razvoja FSBDG i podizanju svijesti o saradnji sa zainteresovanim stranama na nacionalnom nivou.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr