Objavljeno: 01/06/2018

Strategija pametne specijalizacije – Proces preduzetničkog otkrivanja: Sastanci radnih grupa Zdravlje i kvalitet života i Turizam (7.jun), Energetika (8. Jun)

Ministarstvo nauke je trenutno u fazi realizacije Procesa preduzetničkog otkrivanja (Entrepreneurial discovery process-EDP), jedne od ključnih faza u pripremi Strategije pametne specijalizacije S3 u kojoj privredna društva imaju najznačajniju ulogu.

Glavni cilj S3 je da se poveća konkurentnost crnogorske ekonomije, koncentrišući resurse znanja u okviru prepoznatih prioritetnih sektora S3 će omogućiti i razvoj novih sektorskih oblasti ili industrija investiranjem u istraživanje i inovacije u oblastima koje sadrže strateški potencijal u našoj državi.

U cilju promovisanja S3 Strategije i ove faze, 11. maja 2018. godine organizovana je Konferencija pod nazivom: S3.me – Pametna specijalizacija: inovacije, preduzetništvo i konkurentnost, na kojoj su prisustvovali predstavnici Udruženog istraživačkog centra (Joint research center-JRC), konsultanti za EDP, predstavnici privrednih društava, civilnog, javnog sektora, akademske zajednice, članovi Užeg i Proširenog tima, kao i članovi Interresorne radne grupe za izradu S3 strategije.

Na Konferenciji su učesnici imali priliku da diskutuju i razmijene mišljenja o potencijalnim izazovima i rješenjima u procesu izrade Strategije, a u cilju definisanja prioritetnih oblasti razvoja zemlje.

Kako bi se preciznije definisali prioriteti i uže oblasti razvoja u okviru njih, Ministarstvo planira organizovanje sastanaka iz svih oblasti razvoja koje su određene kao potencijalno prioritetne u ovom procesu, koji će ponovo okupiti predstavnike akademske, civilne, javne i privredne zajednice i konsultante za EDP – kolege iz Slovenije.

Prvi u nizu sastanaka održaće se iz oblasti: Zdravlje i kvalitet života i Turizam 7. juna 2018. godine od 12-15 časova, a naredni iz oblasti Energetika 8. juna 2018. godine od 11-15 časova, u prostorijama Ministarstva nauke.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr