Objavljeno: 08/05/2018

„Supporting an Innovation Agenda for the Western Balkans“: Objavljen pregled inovacionih politika zemalja Zapadnog Balkana

Udruženi istraživački centar Evropske komisije (Joint Research Center – JRC) objavio je dokument: Supporting an Innovation Agenda for the Western Balkans, koji pruža preliminarni pregled trenutne situacije u kontekstu ekonomskih, inovacionih i naučnih potencijala u državama zapadnog Balkana, i predstavlja alate i metodologije koji mogu pomoći u rješavanju postojećih i novih izazova u ovim oblastima.

U izvještaju je predstavljen pregled inovacionih politika koje su neophodne za ekonomsku transformaciju zemalja Zapadnog Balkana; ekonomski, naučni i inovacioni potencijal u ovim zemljama; kao i sedam izazova u oblasti inovacija koji mogu biti podržani putem metodologije JRC-a; kao i primjer dobre prakse za svaki izazov.

Podsjećamo da su aktivnosti na pripremi Strategije pametne specijalizacije – S3 u toku i da je Crna Gora dobila podršku JRC za kreiranje S3, pri čemu je pristupila JRC S3 platformi.

Takođe, Crna Gora započinje proces preduzetničkog otkrivanja (Entrepreneurial discovery process – EDP), održavanjem početnog (kick-off) sastanka, 11. maja 2018. godine u hotelu Hilton, u Podgorici, u kojoj privredna društva imaju najznačajniju ulogu.

Prethodno je odrađena kvantitativna analiza ekonomskog, inovacionog i naučnog potencijala naše zemlje. Finalni izvještaj Huga Hollandersa: Mapiranje ekonomskog, inovacionog i naučnog potencijala u Crnoj Gori, dostupan je i na crnogorskom jeziku, na sajtu Ministarstva nauke:
http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Strategija_pametne_specijalizacije/Dokumenta/

S3 je vodeći princip koji okuplja poslovnu zajednicu, naučno-istraživačke i javne institucije kao i građane, s primarnim ciljem razvoja i korišćenja inovacija za podsticanje ekonomskog rasta i konkurentnosti, kroz primjenu postojeće baze znanja i kompetencija u cilju korišćenja tržišnih potencijala i rješavanja društvenih izazova.

Publikaciju Supporting an Innovation Agenda for the Western Balkans možete preuzeti OVDJE

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr