Objavljeno: 28/03/2024

Usvojena Mapa puta za novu Strategiju pametne specijalizacije

Crna Gora ušla je zvanično u proces izrade nove Strategije pametne specijalizacije (S3), a Mapa puta i informacija o tim aktivnostima usvojena je danas na drugoj sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju Crne Gore. Naredni korak je formiranje Nacionalnog S3 tima za izradu Strategije.

Pomenuta strategija je preduslov za korišćenje svih strukturnih fondova EU nakon pridruživanja. Crna Gora je već dobila načelnu podršku EK po ovom pitanju, a sada se očekuju i konkretni komentari i načini podrške od strane Komisije. Koliko je pomenuti dokument važan, govori činjenica da je za period 2021-2027. Evropska unija za svoje članice iz strukturnih fondova i instrumenta Next Generation EU, osigurala ukupno 1.824,3 milijarde eura.        

„Veoma je važno da svi imamo svijest o značaju S3 u kontekstu pristupnih pregovora, ali i generalno o onome što pametna specijalizacija znači za unapređenje crnogorske ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama, odnosno u planiranju naše politike rasta i razvoja“, poručila je ministarka prosvjete nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, koja je predsjedavala sjednicom.     

Na sjednici Savjeta, osim dokumenata vezanih za primjenu važeće i izradu nove strategije, predstavljeni su i usvojeni Izvještaj o radu Savjeta za 2023. godinu i Program rada Savjeta za 2024. godinu, potom status projekta Digitalna akademija, informacija o pripremi Naconalne Strategije razvoja digitalnog zdravlja, te važan međuresorni program za održivi i zdravstveni turizam vrijedan pola miliona eura.      

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr