Objavljeno: 07/04/2022

Znanje i inovacije prepoznati kao snažni pokretači ekonomskog razvoja

Crna Gora ima izvanrednu saradnju sa Kraljevinom Norveške, ocijenjeno je na sastanku državne sekretarke za razvojne ekonomske politike Milene Lipovina-Božović sa ambasadorom Kraljevine Norveške Nj.E. gospodinom Jern Eugen Gjelstadom. „Intenzivnom i sveobuhvatnom saradnjom i podrškom Kraljevine Norveške, partnerski stvaramo povoljan  ambijent za ekonomski razvoj baziran na znanju, malom biznisu i inovacijama,“naglasila je državna sekretarka.

„Posebno je važan Projekat „Norveška za vas – Crna Gora“ koji  se sprovodi u 16 manje razvijenih opština, i upravo ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore i u potpunosti je  povezan sa aktivnostima koje su u nadležnosti Ministarstva ekonomskog razvoja, a odnosi se na podršku privredi i pomoć manje razvijenim opštinama“, naglasila je državna sektretarka.

Lipovina-Božović dodala je da je druga faza projekta „Norveška za vas“  veoma značajna za razvoj inovacione politike u Crnoj Gori. „Aktivnosti MER-a u potpunosti su okrenute ekonomskom rastu i razvoju Crne Gore, a poseban fokus stavljen je na inovacijama. Zalaganjem za razvoj IT industrije, zalažemo se za budućnost naše djece i mladih u kojoj će birati Crnu Goru za zemlju u kojoj žele da ostanu i stvaraju.“ 

„Uspostavljanjem i jačanjem institucionalnog okvira za inovacioni ekosistem, kroz dvije važne institucije kao što su Fond za inovacije i Savjet za inovacije i  pametnu specijalizaciju uvezani su značajni društveni akteri, čime je stvoren odličan temelj i baza za dalji podsticajni razvoj i održivu ekonomiju“.

Ambasador Gjelstad se zahvalio na prijemu i  izrazio zadovoljstvo zbog aktivnosti Ministarstva koje su doprinijele ekonomskom oporavku, unapređenju životnog standarda, kao i  napore na kreiranju pravnog i institucionalnog okvira  uz sinergijsko djelovanje biznis i inovacione  zajednice. Ambasador je dodatno izrazio  zadovoljstvo dinamikom sprovođenja projekta „Norveška za vas-Crna Gora“.

“Kraljevina Norveška nastaviće da bude kredibilan partner daljem razvoju Crne Gore i biće podrška svim daljim naporima kojima se kreira inkluzivni ekonomski model, baziran na znanju i inovacijama“, zaključio je ambasador.

© 2022. S3 pametna specijalizacija u Crnoj Gori. Sva prava zadržana.
Sajt kreirao Studio 081

Kontakt

Rimski Trg bb
81000 Podgorica, Crna Gora
https://www.gov.me/mntr